Читај ми!

166. лист Мирослављевог јеванђеља - 173 године у туђини

Догодио се одлучујући помак на повратку 166. листа Мирослављевог јеванђеља.Пре две године, екипа документарног програма РТС, предвођена уредником и аутором Александром Гаталицом, направила емисију која проблем повратка ове реликвије над реликвијама осветљава са музеалске, конзерваторске, правне и филолошке стране.

Све је почело у зиму 1846. године када о празнику посвећеном Светом Јовану један руски монах одваја лист из календарског дела Мирослављевог јеванђеља посвећен празновању овог свеца и односи га у Русију. Име тог монаха је архимандрит Порфирије Успенски.

У јавности се 166. лист Мирослављевог јеванђеља појављује под именом „петроградски лист". Први пут у новијој историји појављује се у јавности на археолошкој изложби у Кијеву 1874. године, где га је и фотографисао Стојан Новаковић, тадашњи управник Народне библиотеке, који је читавом рукопису и дао име Мирослављево јеванђеље. Да ли је лепота илуманација која је све импресионирала разлог што се овај лист, да се тако каже, „дао у скитију" све до Русије.

Чини се да је управо то разлог. Архимандрит Димитрије Успенски направио је велику збирку најдрагоценијих делова православних јеванђеља и до пре деценије руска страна није ни помишљала да је крњи. Након дугачких преговора, који су ишли више шумом него друмом, ове године два председника, Александар Вучић и Владимир Путин, поврдили су да је договор постигнут.

Али, повратак Фолиа 166 наставља да изазива контраверзе.

О томе да ли га треба разменити за седам слика Николаја Константиновича Рериха које се чувају у нашем Народном музеју, о томе шта радити с листом који ће стићи до нас као залутали рођак за кога нема места у садашњем повезу Мирослављевог јеванђеља, о томе да ли треба предати седам слика контраверзног сликара Рериха - о свему томе у емисији говоре:

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Асја Драча Мунтеан, заменица министра, Александра Нитић и Бранка Иванић, кустоскиње Мирослављевог јеванђеља, Виктор Савић, професор Филолошког факултета, Жељко Младићевић, начелник одељења конзервације НБС и Катарина Шућур, конзерватор Мирослављевог јеванђеља.

Директор фотографије: Раде Бубало
Монтажа слике: Нада Зилџић Додиг
уредник и аутор Александар Гаталица

број коментара 0
број коментара 0 Пошаљи коментар