Читај ми!

Траг: Дубравица - стражар на Дунаву

Дубравица код Пожаревца и пристаниште на Дунаву вековима су жила куцавица и прозор у свет овог дела Србије.

Преко Дубравичког пристаништа, још су Карађорђе и Кнез Милош Обреновић извозили свиње и другу робу у Аустрију. Развојем речног саобраћаја у 19. веку Дубравица добија директну бродску линију са Београдом, а захваљујући царини и трговини, Пожаревац и читав овај крај интензивно се развијају. Почетком 20. века железничка пруга повезала је Пожаревац са дубравичким пристаништем, па се проток људи и робе повећава.

Пруга која спаја Пожаревац и Дубравицу
Пруга која спаја Пожаревац и Дубравицу

Дубравичко пристаниште било је незаобилазна тачка на путу намерницима и случајним пролазницима. Готово сви српски владари походили су овај део Србије. Занимљиво је да је 1922. године, на свом свадбеном путу из Румуније први пут на тло Србије крочила краљица Марија Карађорђевић и то баш ту у Дубравичком пристаништу.

Са снимања
Са снимања

После Другог светског рата, значај пристаништа опада, а до шездесетих година укинута је и пруга. Бродске линије радиле су до седамдесетих година, а онда су и оне укинута. Данас је Дубравичко пристаниште викенд насеље, а сећање на његове славне дане још увек чувају овдашњи аласи и мештани Дубравице.

Са снимања
Са снимања

Аутор: Новица Савић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељи: Зоран Гавриловић и Саша Гаврић
Монтажа: Зоран Гавриловић