Читај ми!

Магазин Србија на вези

Чикаго, Сиднеј, Ница, Београд...

Прве минуте Магазина посвећујемо Милици Милановић, нашој драгој колегиници која је прерано преминула, изгубивши битку са тешком болешћу. Сећамо се њених људских и професионалних квалитета, њеног ведрог лика и нежности којом је зрачила.

Представљамо новог генералног конзула Републике Србије у Чикагу, Дамјана Јовића. Разговор је вођен само неколико дана по доласку Јовића у Чикаго и преузимању нове дужности, која га је одмах обасула великим бројем обавеза на разним пољима.

Сазнаћемо каква су његова очекивања од Чикага и какви су први утисци, како се припремао за ову позицију, који су планови за четворогодишњи мандат и шта поручује српској заједници у Чикагу, али и заједницaма ширoм Америке и света.

Под покровитељством Српске православне цркве, отварање српског колеџа у Сиднеју, један је од најзначајнијих догађаја у историји аустралијских Срба. O томe нам доноси репортажу eкипа емисије Срби са петог континента. Прича Драгана Гавриловића и Саше Јанковића.

Од 15. до 24. маја у Београду одржава се Свесрпски дечји сабор. Ова манифестација постала је традиционална и лоцирала је Србију и Београд на мапу успешних организатора дечјих фестивала. У припреми је и емисија "Свесрпски дечји сабор 2021." која ће се емитовати и нашем програму "РТС Свет".

Ексклузивно ћемо сазнати како је здање Српске православне цркве променило живот и обичаје наше дијаспоре у највећем граду Азурне обале. Са старешином Српске православне цркве у Ници, ђаконом Игором Вујисићем, разговарао је Владан Јочић.

У музичком делу емисије "Магазин Србија на вези" представљамо састав "Бибер". Нови албум под називом "Бибер 3" у издању ПГП РТС-а, скренуо је пажњу критике и музичке јавности. Шта припремају у наредном периоду, o концертима и новим песмама откриће нам вођа састава Растко Аксентијевић.

Уредници емисије Бобан Ковачевић и Мирјана Раичевић Тасић

Редитељ Драгица Гачић