Читај ми!

Инфлација у Америци, страхови у Србији, српски писци опет у Црној Гори

О глобалном економском прегрејавању и јединој "ћириличној" министарки у Влади Црне Горе

Дух је пуштен из боце. Овим речима неки описују то што се у Америци сада, после гомиле наштампаних пара, појавила инфлација, редови на пумпама и то што бензин се точи у пластичним кесама.

И док нас тај дух из боце враћа у веселе деведесете, светски економисти то зову прегрејавање глобалне привреде. Шта могу бити последице најновијег економског прегрејавања земље и коју би цену могла да плати Србија?

Горислав Папић
Горислав Папић

Шест месеци од формирања Владе Црне Горе, у званичној посети Београду била је министарка просвете, науке, културе и спорта. Весна Братић угледна је професорка Универзитета у Подгорици али су црногорски медији о њој углавном писали као о ћириличној министарки, алудирајући на то што се јасно изјашњава о својој националној припадности и језику којим говори. Да ли ће се Весна Братић као министарка просвете изборити за више Андрића, Црњанског и Дучића у црногорским читанкама и може ли се испунити Његошев завет а да се маузолеј не помери са Ловћена? О свему томе Весна Братић говорила је за Око магазин.

Уредник емисије: Горислав Папић