Читај ми!

Велики писци на малим екранима

Поред многих "малих људи" из ТВ апарата, како су се некад звали они који су се појављивали на телевизијском екрану, и писци су били сведоци ако не свих шездесет, а онда свакако последњих тридесет година Телевизије Београд, односно Радио-телевизије Србије. Али, да ли су писци истински волели телевизију?

Док су глумци, певачи, забављачи, па и политичари, ТВ екран доживљавали као свој дом, писци су на телевизији били и остали помало "чудни гости".

Велики писци на малим екранима Велики писци на малим екранима

Уредник емисије "Велики писци на малим екранима" Александар Гаталица "позвао је поново на екран" двадесет једног великог српског писца, од Скендера Куленовића до Драгана Јовановића Данилова и поново се сетио непролазних сведочанстава о њиховом раду. Две емисије настале су од колажирања најупечатљивијих исказа (њих преко седамдесет).

Велики писци на малим екранима Велики писци на малим екранима

Како су писали, чему су се надали, да ли су мислили и рачунали на читаоце или не, јесу ли се више ослањали на цигарету или на своју писаћу машину, како су замишљали своје дело кроз педесет година - све су то питања на које су одговоре давали Иво Андрић, Драгослав Михајловић, Слободан Селенић, Милорад Павић, Светлана Велмар-Јанковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић и многи други.

Велики писци на малим екранима Велики писци на малим екранима

Емисија "Велики писци на малим екранима" ретроспектива је и многих ТВ техника: од "лавалијер" микрофона око врата Меше Селимовића, до разних техника снимања и формата слике у 4:3 и 16:9 формату.

Велики писци на малим екранима Велики писци на малим екранима

Емисија је снимана у HD техници, а накнадно су у мастер-кадар уметани снимци документације техником телевизијског колажирања која се не виђа често на нашим ТВ екранима. На овај начин писци су још једном оживљени; начињен је пријатељски и колегијални разговор са уредником, који је и сам писац, а гледаоци су добили прилику да виде прави ватромет мисли и идеја забележених током последње три деценије.

"Велики писци на малим екранима": фотографија Драган Станојковић, обрада слике Милица Живојиновић, обрада звука Александар Зоричић, редитељ Ненад Кркелић, уредник и водитељ Александар Гаталица.