Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: Из Перта до Београда

Да се не заборави...Сећање на жртве фашизма у логору Јасеновац увек изазива снажне емоције и језу, баш као и ова тужна прича из Перта.

Мира и Васо Кондић су као деца доживели и преживели све страхоте усташких злочина у логору Јасеновц. Рођени су у селу Слабиња код Козарске Дубице, и били прве комшије.

Мира је имала само четири а Васо седам година, када су са родитељима побегли на Козару. Бежећи од усташа, дошли су до поља близу Јасеновца, одакле су их усташе одвеле у Јасеновац. Преживели су терор, страх, глад и жеђ, а тугу и јад још увек носе у себи, који им, и после толико деценија изазивају тешке психолошке трауме.

Њихова ћерка Данијела Кондић Павић, ради као саветник за људе који су прошли трауме у животу и покушава да разуме родитеље, зашто су толико дуго ћутали и патили у себи. Сањи Вуксановић, ауторки емисије “Да се не заборави”, Мира и Васо су изнели само део сећања на доживљаје из јасеновачког логора. Жеља им је, како кажу, да млади знају кроз шта су они прошли као деца и шта се дешавало у том злогласном логору, који је по свирепости злочина и начину на који су убијани Срби, Јевреји и Роми , засенио и најмонструозније злочине у логорима Европе.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић