Читај ми!

Великосрпски вакционализам - вакцине као мека моћ Србије

Од вакцина тренутно нема веће политике а кад је већ тако шта онда значи то што се грађани суседних земаља масовно вакцинишу у Србији

Само прошлог викенда више од 22 хиљаде грађана суседних земаља вакцинисало се на Београдском сајму. И док су се комшије са првом дозом Астра зенеке срећне враћале кући, реакције у медијима у њиховим државама биле су различите. Уосталом, од вакцина тренутно нема веће политике. О великосрпском вакционализму, како је ово назвао један креативни писац, о томе да ли вакцинама Србија гради лидерску позицију у региону или је ово само племенити гест регионалне солидарности?

Не знамо колико је грађана Хан Пијеска долазило у Србију на вакцину али ми сад идемо у ово место у Републици Српској, на 1200 метара надморске висине. А повод је резиденција краља Александра, у којој је краљ обављао државничке послове и доводио децу да се надишу чистог ваздуха. У њу су прво ушли четници па Немци па партизани да би онда постала Титов дворац. О тој кући али о и гробљима на планини Јавор, где су сахрањени српски војници из Првог светског рата говори прича Око магазина.