Читај ми!

Београд

Дугометражни документарни филм о Београду, снимио је 2013. Борис Малагурски, редитељ, сценариста и продуцент.

Суботичанина Бориса Малагурског који је дуго живео мирним животом у Канади и кога су интригирали тешки догађаји из наше скорије прошлости, Београд је освојио.

Пожелевши да прикаже оно што истински осликава његов специфичан дух,  написао је  сценарио за документарац Београд који занимљиво и духовито кроз историју, садашњост и људе говори о српској престоници.

„Покушавамо да откријемо шта је то другачије код Београда, зашто су људи толико гостољубиви и зашто су толико спремни да помогну странцима", каже Малагурски.

Новак и Борис Новак и Борис

„Београд има ту неку невероватну енергију која је инспирисала људе да после 40 рушења кроз историју, сваки пут га изграде и подмлађују поново својом енергијом и својим духом", наводи Малагурски.

Аутор има и улогу наратора и водича на енглеском језику. Представља споменике културе, музеје, све важне делове београдског мозаика, па и скривене тајне и романтичне приче.

„Филм није намењен само странцима, намењен је и домаћој јавности која по мом мишљењу не довољно придаје значај свему оном лепом што имамо", објашњава Малагурски.

Остварење је подржао и Новак Ђоковић. Интервјуисан је као најпознатији Београђанин.