Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Драгиша Блануша - управник затвора који је испоручио Слободана Милошевића

Мира Адања Полак и Драгиша Блануша
Мира Адања Полак и Драгиша Блануша

Уочи емитовања серије "Породица" која говори о три дана пред хапшење Слободана Милошевића и његовог одвођења у затвор у Београду видећете интервју са Драгишом Бланушом. Он је управник затвора у време када је некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић доведен и смештен у ћелију 1121 Централног затвора у Београду. Драгиша Блануша био је оптужен и суђен за фотографисање председника Милошевића док је он био у затвору.

Слободан Милошевић, хеликоптер
Слободан Милошевић, хеликоптер

Три месеца провео је на овој дужности, која му је поверена по изричитом налогу оних који су тражили особу која ће најпрофесионалније обавити тај задатак и чувати Слободана Милошевића 90 дана у ћелији и бити сведок једног историјског тренутка ове земље.

Слободан Милошевић, митинг
Слободан Милошевић, митинг

Када су Драгиши Блануши поверили тај задатак он је био увелико у пензији. Одазвао се овом изазову и био свестан историјског тренутка и повереног задатка.

Затворски кревет Слободана Милошевића
Затворски кревет Слободана Милошевића

Први пут пред ТВ камерама, у својој кући Мири Адањи-Полак говори о томе како се осећао и колико је разумео специфичност задатка који му је поверен. У овом разговору он казује да је Слободана Милошевића добро познавао и да је у великом броју његових наступа током његове владавине био уз њега.

Слободан Милошевић
Слободан Милошевић

Питала сам га:

Да ли је фотографисао Слободана Милошевића у ћелији за шта га оптужују?

Да ли би после свега поново прихватио такав посао?

Како сада са дистанце види своју ситуацију и суђења?

Слободан Милошевић, затвор
Слободан Милошевић, затвор

Колико разуме данас деликатност ситуације која га је из анонимности једног полицајца суочила са медијима и то све након 16 година од самог изручења Слободана Милошевића Хагу.

Ово сведочење пред камерама о једној специфицмој ситуацији је значајно, јер даје посебну слику о догађајима о којима јавност и до дана данашњег не зна баш све.