Читај ми!

Филозофија и филозофска школа (Феликс Ромулијана)

Проф. др Светозар Стојановић један је од најугледнијих српских филозофа. Дипломирао је 1955. године, на Филозофском факултету у Београду, где је и стекао докторат из филозофије, 1962. године.

Због својих идеја, ставова, који су од тадашње власти, под вођством Јосипа Броза Тита, окарактерисани као дисидентски, заједно са другим професорима и пријатељима, 1975. године избачен је са Филозофског факултета у Београду. Од тада је радио на Институту за филозофију у Београду.

Био је и члан Управног одбора Корчуланске летње школе, која је окупљала најутицајније филозофе тадашње Југославије, али и Европе и света. Уз Брану Петронијевића и Михајла Марковића, 1996. године уврштен је у Биографски лексикон филозофа XX века.

Током лета 2006. године, са другим професорима Филозофског факултета, учествовао је на обнављању и раду познате летње филозофске школе Феликс Ромулијана у Зајечару, где је и говорио о значају, улози и месту филозофије у друштву.

Општеобразовна редакција Образовно-научног програма РТС-а снимила је, у лето 2006. године, емисију Филозофска школа Феликс Ромулијана.

Ту емисију посвећујемо сећању на живот и дело професора Светозара Стојановића, који је наш свет напустио.

Уредник емисије је Јасмина Вујновић-Милошевић, редитељ Павле Грујичић .