Читај ми!

Прича о приповедачу

Знаменити српски писац, романсијер, песник, есејиста и преводилац Милован Данојлић, мисли да је о сновима непристојно причати, требало би их остваривати.

У свет је, као дечак, кренуо без великих и јасних планова, са жељом да опстане. У Београд је стигао једног давног лета, босоног. Продавао је лед, продавао новине, потом био и новинар, а за то време, у убогим собичцима или елегантној канцеларији тадашњег директора "Борбе", ноћу је писао песме. Милован Данојлић у својој радној соби Милован Данојлић у својој радној соби

На књижевну сцену је закорачио пре пуних шездесет година, као ђак шестог разреда ондашње Гимназије, са збирком песама објављеном у првом броју часописа "Дело".

Памти да се тада писана реч више ценила. "Бежимо, јер увек из нечег некуда бежати треба", мислио је и вођен радозналошћу, коју брижљиво негује и данас, путовао светом.

Милован Данојлић, испред цркве коју је изградио у Ивановцима Милован Данојлић, испред цркве коју је изградио у Ивановцима

Другу домовину стекао је у Француској, али се није обескоренио и покондирио, већ се непрекидно утврђивао у сопственом језику па и на очевини и земљи са које је онако силовито желео да побегне.

Ту је подигао цркву на братовљевој земљи, ту је свакога лета и све чешће, па је у својој кући у питомом шумадијском селу Ивановци примио и нашу екипу.

У емисији о великом писцу делове биографије као и стихове  говоре деца, ђаци школе у којој је и сам срицао прва слова.

О њему говоре и Матија Бећковић и Мило Ломпар.

Аутор емисије Милена Вујовић

Монтажери: Ксенија Савићевић и Зоран Поповић

Обрада звука Срђан Филиповић

Реализатор Ернестина Глигоријевић