Читај ми!

Трезор

О Научном и Општеобразовном програму прве половине осамдесетих година

Научни и Општеобразовни програм, Време телевизије, 45. епизода - Задржавајући исте основне циљеве као у претходном периоду - благовремено и свестрано информисање о збивањима у домаћој и светској науци и популарисање научног сазнања - Научни програм се у периоду 1981-1986, све више трансформише у модеран и атрактиван телевизијски програм, чији садржаји привлаче и шире гледалиште.

Серија Радост сазнања је пратила токове модерне мисли, а серија Еx либрис, уз коришћење и играних структура, остварила је занимљив програм с књигама као полазним материјалом, и то оним, које су отварале могућности различитог размишљања из угла различитих научних грана о данашњици и будућности. Посебно се обрађује феномен говора (Радивој и Драгивој). Етнографија је, пак, предмет серије Народни обичаји. Неке од емисија те серије стичу међународну афирмацију.

Општеобразовни програм, намењен образовању одраслих, обухвата широк распон тема из разноврсних области савременог живота и цивилизације. Истичу се серија Људи говоре, која је оставила трајне записе о људима нашег поднебља, обухватајући готово читав двадесети век, затим Некад и сад, која је оживела некадашње доба и Знамените жене српске прошлости, као пример коришћења сложенијег телевизијског поступка. Образовни програм Телевизије Нови Сад одликује студиозан приступ. Репрезентативне су емисије Зашто је гачац постала птица штеточина и Лековита камилица.

Учесници: др Владимир Ајдачић; уредници Верослава Тадић, Владимир Јеленковић, Иља Слани, Недељко Јешић, Бранко Миловановић; редитељ Славуј Хаџић; филмски сниматељ Александар Станковић

Сценариста др Мирослав Савићевић; уредници др Мирослав Савићевић и Весна Дошен; водитељ Мића Орловић; редитељ Никола Лоренцин

Премијерно емитовано 05.07.2003, Редакција за историографију, уредник Бојана Андрић

Уреднице: Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић, Весна Дошен,  Бојана Андрић