Читај ми!

ТВ фељтон: Ходници жути, пурпурни, плави

Глумац Мики Манојловић је пре десетак година основао Радионицу интеграције, културни центар у Београду намењен особама са инвалидитетом. Осим учешћа угледних уметника, програми подразумевају и укључивање тих особа у стваралачки процес.

Представа "Ходници жути, пурпурни плави" у кореографији и режији Соње Вукићевић, јесте прво позоришно остварење у којем као аутори и извођачи чествују слепе и слабовиде особе. ''Ходници жути, пурпурни, плави'' ''Ходници жути, пурпурни, плави''

Текст представе настао је на основу аутентичних исказа учесника, а коришћена је и поезија слепих песникиња Недељке Ложајић и Весне Радуловић. Са њима су на пројекту сарађивали и Светлана Поровић-Михајловић, композитор Зоран Ерић и глумци Небојша Дугалић и Предраг-Мики Манојловић.

Из представе ''Ходници жути, пурпурни, плави'' Из представе ''Ходници жути, пурпурни, плави''

Представа "Ходници жути, пурпурни, плави" говори о животу њених учесника, слепих и слабовидих особа који је, као и други, можда нешто компликованији и много храбрији. Они имају своје радости и своје туге, љубави и патње.

Њихова намера није да изазову сажаљење, већ разумевање. Они у овој представи јасно и гласно говоре и о томе колико су успешни: Стефан, Недељка, Зорица, Светљана, Љиљана и Весна јесу остварени и образовани људи. У сусрету са стваралаштвом Соње Вукићевић, њихове животне приче постале су уметност, креација и инспирација.

У емисији "Ходници жути, пурпурни, плави" гледаоци ће упознати те дивне креативне људе.

Оливера Милошевић Оливера Милошевић

Аутор и уредник је Оливера Милошевић
Сниматељ Боривоје Ристовић
Монтажа Зорица Јовић.