Читај ми!

Заводљива телевизија: Креатори серија - Лола Ђукић и Новак Новак

Поводом јубилеја 60 година Телевизије, Редакција за културу и уметност Културно-уметничког програма РТС-а припремила је серијал под називом "Заводљива телевизија - Креатори серија".

Полусатне емисије посвећене су редитељима и сценаристима: Лоли Ђукићу и Новаку Новаку, Синиши Павићу, Здравку Шотри, Гордану Михићу ...

Реч је о стилизованом документарном програму који кроз изјаве саговорника: креатора серија, глумаца, ТВ критичара, антрополога, историчара филма, социолога културе или драматурга, осветљава његово дело дефинишући друштвени оквир кроз анализу и критички осврт, уз сериозан приступ који је драматуршки осмишљен тако да вешто заводи гледаоца у оној мери колико су то чиниле и серије о којима се говори.

Новак Новак са глумцима из серије Новак Новак са глумцима из серије "Позориште у кући"

Бројним инсертима у свакој епизоди, илустрована је прича, вођена дискретном нарацијом са благим сентиментом.

Пре него што су куће добиле телевизоре, телевизори добили боју, а телевизија више канала, ауторски двојац познат као Лола и Новак отпочели су своју пионирску авантуру стварања заводљивог света телевизије. Крајем педесетих година прошлог века Лола и Новак створили су нову епоху у животу некадашње Југославије - епоху телевизије, а њихове игране серије попут Сервисне станице, Сачулатца, Позоришта у кући, Лицем у наличје, и многих других, празниле су улице и доносиле хумор у све бројније домове са новим чудом технологије - телевизором.

Лола Ђукић Лола Ђукић

У емисији учествују: проф. Бошко Милин, драматург, професор на Факултету драмских уметности у Београду, Љиљана Лашић, глумица и драмски писац и Здравко Шотра редитељ и сценариста.

Уредник серијала Лидија Божић.

Директор фотографије Владимир Марковић. 

Реализатор Сања Реџић.