Читај ми!

Књижевни дијалог: Ласло Вегел

Књижевник Александар Гаталица сусрео се са писцем Ласлом Вегелом у срцу Новог Сада, у Градској кући, да би с најпознатијим мађарским писцем из Србије и најпознатијим српским писцем у Мађарској, проговорио на теме које заокупљају Новосађане и чине књижевност овог мајстора прозе.

Да ли је Нови Сад гранична станица Западне Европе, има ли нечег узнемирујућег у духу Новог Сада, зашто је Европа прокоцкала шансу века након пада Берлинског зида - све су то била питања која су покренута у овом Књижевном дијалогу. Ласло Вегел, у ексклузивном интервјуу за РТС, откриће гледацима и како ради, због чега зна почетке својих романа, али му крајеви, непозвани, долазе сами и намећу му се као да нису његови, као и да ли су његови јунаци више принципи него романескне личности.

Гаталица и Вегел, обојица по сопственим речима Средњоевропљани, проговориће о том најопаснијем месту на Старом континенту, а Вегел ће на крају разговора констатовати да писци данашње генерације остављају у аманет будућим оно најважније - своје грешке.