Читај ми!

Отписани

"Отписани" је југословенска телевизијска серија, снимљена у продукцији Телевизије Београд 1974. и 1975. године. Серија прати авантуре младих илегалаца у окупираном Београду за време Другог светског рата. Због велике популарности серије, две године касније, снимљен је наставак под називом „Повратак отписаних“.

Серију је режирао, Александар Ђорђевић, а сценарио су написали Драган Марковић и Синиша Павић. Главни јунаци серије били су тада млади глумци - Воја Брајовић, Драган Николић, Предраг Мики Манојловић, Чедомир Петровић и Александар Берчек, а поред њих веће улоге су остварили и глумци - Стево Жигон, Раде Марковић, Драгомир Фелба и Васа Пантелић.

На вест да је Адолф Хитлер напао Совјетски Савез, група младих скојеваца одлучује да формира илегалну групу да би се супротставили Вермахту. Њихове акције ће их довести на врх листе за уклањање Специјалне полиције и Гестапоа. 

Серија "Отписани" се сматра за најбољу ратну акциону ТВ серију икад снимљену на овим просторима. А, уз "Сиви дом" је свакако најбоља акциона серија снимљена у време постојања СФРЈ.

Чувену и препознатљиву музику, можемо рећи свим генерацијама, написао је Миливоје Марковић.