Читај ми!

Србија на вези - портрети: Маја Херман Секулић

Недавно је у Индији промовисана "Антологија о критичкој мисли 21. века" коју је приредио писац и филозоф, др Џернаил Синг Ананд. Маја је једини представник Србије међу истакнутим интелектуалцима савременог доба чије се име нашло у овој антологији.

Прва је српкиња која је докторирала на једном од најпрестижнијих универзитета на свету, Принстону у Њу Џерзију. Живела је и стварала на три континента, Европи, Америци и Азији. Данас живи у два, како каже, космополитска града, Њујорку и Београду.

Маја Херман Секулић је током 2019. добила десет интернационалних награда међу којима су "Глобална икона поезије", на Светској песничкој конференцији у Индији и "Premio mondiale" која јој је уручена у римском сенату. 

Предавала је на универзитетима Принстон и Ратгерс, била је гост предавач на Харварду, Колумбији и Ајови. Три њене књиге постале су уџбеници за студенте англо-америчке књижевности на неколико универзитета.

Објавила је збирке песама, романе, критике, есеје, капиталне преводе и критичка издања књига светских писаца, теоретичара, нобеловаца мећу којима су Јосиф Бродски, Сол Белоу, Боб Дилан... Имала је привилегију да упозна интелектуалну елиту Њујорка, Америке, али и Индије и многих европских и азијских земаља...

Причала нам је о снажним утисцима које је на њу оставио осмогодишњи боравак у Тајланду када је обишла ову и околне земље... и све то преточила у "Прозор у жаду"...  О великом америчком писцу Артуру Милеру, супругу Мерилин Монро... 

Пре неколико година у Београду је одржана научна конференција под називом „Књижевни, преводилачки и научни доприноси Маје Херман Секулић", а о значају опуса наше саговорнице говори и податак да је до сада издато пет књига њених изабраних дела.

Познато је да уметнике инспиришу екстремне животне ситуације. Тако је настала Мајина песма "Љубав у доба Короне" која је преведена на 25 језика... 

Уредник емисије Тамара Дрезгић