Читај ми!

Шест сторија из Санкт Петербурга

У првој причи говоримо о заоставштини Вука Стефановића Караџића, која је после 150 година први пут изложена јавности.

Деценијама се налазила у Библиотеци Академије наука Русије у Санкт Петербургу. Заоставштину је овој угледној установи уступио Вуков син, Димитрије. Или је живот тако удесио или је случајност, али ова поставка је уприличена две године после доласка у ту институцију др Драгане Дракулић Пријма. Др Драгана Дракулић Пријма Др Драгана Дракулић Пријма

У другој сторији разговарамо са господином Мирком Тицом, који је успешан и у трговини, али и градњи хотела у Санкт Петербургу. Откривамо вам који је најбржи пут за извоз српских производа у Русију. Колико робе стиже у Српски трговински дом и где се све дистрибуира?

Мирко Тица Мирко Тица

Дочараћемо вам атмосферу са Невског проспекта, главне улице у Санкт Петербургу  и из Петерхофа, летње резиденције руских владара. Увешћемо вас у један од највећих храмова у Русији - Морнарички саборни храм у граду Кронштату на острву Котлину. Открићемо зашто ову импозантану цркву називају и Кронштатском Софијом.

Морнаричка Саборна црква - Кронштат Морнаричка Саборна црква - Кронштат

На крају, ушли смо у цркву Христовог ускрснућа, или како је у Русији познатија - Спас на крови (крви). Једини је храм на свету који је сасвим обложен мозаиком. У овој православној светињи, живописа нема.

Аутор емисије Вера Катанић
Режија Ернестина Глигоријевић