Читај ми!

Гетеборшки храм-центар духовности и културе

40 година парохије и 10 година српског храма на северу Европе

Екипа наше емисије је боравила недавно у Шведској, Гетеборгу, где је 25. маја обележено 40 година парохије и 10 година постојања српског храма Свети Стефан Дечански. Великим залагањем српске заједнице у том делу Шведске, откупљен је некада протестански храм и претворен у православни, српски.

Данас је то духовни и културни центар Срба у Скандинавији који служи на понос не само Србима, већ и свима осталима који живе на тим просторима и који га радо посећују као свој дом. Велики број Руса, Украјинаца, Белоруса, Румуна и њихових пријатеља Швеђана, окупио се и на овој свечаности делећи радост окупљања и дружења.

 

За емисију говоре његово преосвештенство епископ британско-скандинавски г. Доситеј који је заједно са руским свештеницима, православним шведским и другима, служио свету архијерејску литургију, протојереј ставрофор Драган Мијаиловић, прота Драган, који је и основао парохију пре 40 година и на чију је иницијативу настао овај храм, сада највећи у Скандинавији, као и свештеници који сада воде овај храм.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић

Редитељ Драгица Гачић