Читај ми!

ТВ Фељтон: Епидаурус

У древном античком позришту Епидаурус је, као део Атинског фестивала, премијерно изведена Аристофанова комедија "Плуто" у режији Никите Миливојевића, настала у копродукцији Грчког националног театра из Атине и Народног позоришта из Београда.

Ово је изетан догађај за грчку али и српску културу. За Грчку јер они имају посебно поштовање за свако извођење античких дела у овом позоришту, за нас зато што први пут у историји Епидауруса представу режира српски редитељ и где се, такође први пут, чула и реплика на нашем језику. Представу је током само три извођења видело око 30 000 гледалаца.

Епидаурус
Епидаурус

Најзначајнији грчки комедиограф Аристофан је комедију Плуто написао пре две и по хиљаде година, критикујући похлепу и начине којим људи преко ноћи постају богати. Никита Миливојевић причу о античком богу новца, богатству и сиротињи доводи у наше време и представу режира као балканску трагикомедију у којој се у трци за новцем губе све етичке вредности.

Плуто у Епидаурусу
Плуто у Епидаурусу

У малом српском тиму, у грчкој представи "Плуто" осим редитеља Никите Миливојевића су и костимограф Марина Меденица која је са тридесетак костима изузетно представила карактере ликова и глумац Ненад Маричић, првак Народниг позоришта који даје српски шмек сјајном ансамблу грчких глумаца и музичара.

Никита у Епидаурусу
Никита у Епидаурусу

Аутор и уредник Оливера Милошевић
Сниматељ Никола Новаковић
Монтажер Иван Васић

Уредница Оливера Милошевић
Уредница Оливера Милошевић