ТВ Фељтон: Веселин Марковић - Прошлост никад не пролази

Да ли је тачно да "прошлост никад не прође", због чега је изабрао да не пише о историјском времену и које је то време које обликује човека, зашто људи данас боље знају шта се дешава у друштву од онога што се догађа у њиховој души, нека су од питања на која одговара књижевник Веселин Марковић.

Стасао у доба постмодернизма, Веселин Марковић (Београд, 1963) припада оним ауторима који причу враћају коренима приповедања. Своју прву збирку "Шта пропусте они који умру у сну" објавио је у 30. години. Следе "Преимућства круга", "Израњање" - роман који му 2001. доноси Виталову награду, а затим - "Ми различити".  

Веселин Марковић истражује књижевност из различитих жанровских углова - тако пише приче, романе, есеје, студије, приказе о савременој књижевности... Путопис "Светлост на води", настао током боравка у Норвешкој, у фокус ставља два мотива који имају повлашћено место у његовој прози: светлост и воду.

Последњих година живи у Стразбуру где је настала његова најновија збирка "Прошлост никад не прође" која још једном показује да је реч о аутору који најфинијим психолошким механизмима преиспитује лавиринте душе, вешто се поигравајући обрасцем крими приче и неухватљивом моћи тајне.