Око економије - Којем слову се радујемо?

Или - да ли маске воде из кризе?

Два су сценарија која су пред нама када је реч о изласку из кризе узроковане коронавирусом - да ће светска економија да се креће као латинично слово V , значи да ће након овог брзог пада и брзо да се опорави, као дупло V - W, да ће након кратког раста опет да пада и да иде у рецесију. Или слова L - брз пад и дуготрајан опоравак?

Од чега то зависи највише, да ли свака земља може нешто сама да уради како би предупредила нову кризу, колико смо сви заједно научили из искуства са епидемијом?

Весна Дамјанић
Весна Дамјанић

Још једна тема интригира - да ли је тачно да земље које су увеле обавезу ношења маски брже излазе из економске кризе? Рејтинг агенција Голдман Сакс одговара да јесте. Наиме, они су директно повезали ношење маски са брзином опоравка. Тврде да су земље у којима је ношење маски обавезно, као што су Кина и Јапан, избегле су најгору рецесију, а да се Италија брже опоравља него Британија која се дуго опирала увођењу маски.

О томе може ли уопште нешто да се прогнозира, шта је кључно за излазак из рецесије и шта чека нас у Србији, говоримо у Оку економије.

Гости су председник Савета гувернера НБС и професор Факултета ФЕФА Небојша Савић, председник Извршног одбора Ерсте банке Славко Царић и Биљана Боговац, партнер у ревизорско консултантској кући PwC -Прајс вотерхаус куперс.

О стању две водеће светске економије - америчке и немачке извештавају дописници РТС-а из Вашингтона и Хајделберга Ненад Зафировић и Ненад Радичевић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.