Трезор

У овом, другом делу представљена су сва седишта листа "Политика"

Простори "Политике", Људи Политике, 2. део - Гиша Богуновић води екипу "Трезора" од адресе до адресе "Политикиних" редакција и штампарија. Иде трагом више или мање старих записа, цртежа и фотографија, открива има ли видљивих сведочанстава да су на тим местима икада била седишта "најстаријег листа на Балкану". До 1941. године "Политика" је променила четири адресе: њен први радни простор био је у ондашњој Краља Милана 59 (данас Теразије 37), други у палати Батињол на Теразијама број 12, трећи негде у унутрашњем дворишту зграде у Краља Александра број 12. "Тек четврто по реду седиште редакције "Политике" било је прављено за њене потребе и по њеној мери.

После две године боравка на Тргу Николе Пашића, редакција се преселила у зграду које је била једна врста синтезе пословне и породичне функције. Суживот тих функција био је преседан у архитектури међуратног Београда. Од тренутка када је у заглављу листа осванула нова адреса Поенкареова број 33, Дом Политике израста у медијску кућу најразноврснијих журналистичких служби" - говори Богуновић за камере "Трезора" стојећи испред Дома Политике, данас на адреси Трг Политике број 3, а у кадру се по дубини види на броју 1 - палата "Политике" изграђена 1968, у којој редакција дневног листа данас није и једини станар.

Описује се међутим време када су окосну снагу редакције чинили др Слободан Ф. Рибникар и Владислав С. Рибникар, Милан Гавриловић, Јован Тановић и Миомир Миленовић, а у свакодневном стварању листа учествовала прва имена уметности и науке Краљевине Југославије: Милош Црњански, Иван Ђаја, Бранислав Нушић, Вељко Петровић, Милан Грол, Растко Петровић, Милан Кашанин, Марко Ристић, Јован Дучић, Бранко Ћопић, Иво Андрић...

О просторима "Политике", својим колегама и животним ситуацијама у Дому "Политике", палати "Политике" и згради у Цетињској број 1 сведоче и "Политикини" новинари Борко Гвозденовић, Олга Божичковић и Даворин Дарко Рибникар.

Из критике објављене после првог дела Људи Политике: "... Па како онда изгледа лиценца за успешан медиј на Балкану? Одговор на ово питање добили смо можда у касним ноћним сатима, у четвороделном серијалу "Трезора" под називом "Људи 'Политике'". Аутори Бојана Андрић и Слободан Гиша Богуновић су основе истоимене Гишине књиге Људи 'Политике - Лексикон сарадника 1904-1941" реконструисали уз употребу архивске грађе, у причу о медијској кући са угледом, традицијом и људима који су је градили.

У скромним продукционим условима, овај серијал на РТС2 је успео да прикаже све важне аспекте ове медијске куће. Имате осниваче (власничку структуру, речено данашњим језиком) који су угледни и образовани људи, са мисијом да унапреде друштво. Власници и запослени живе једни поред других, пише се савремено, јасно, са богатом ерудицијом и акцентом на културу у најширем смислу. Сарадници нису плаћена пискарала већ људи од ауторитета, културни и научни врх једне средине. У првом плану уредништва је утицај на друштво, а не профит, а свака реч се мери. Такође, Рибникари су имали визију политичких догађаја и били део ширег културног просотора (југословенског).

Није без значаја и њихова левичарска опријентација. Иако су лако могли бити богати медијски тајкуни. "Политику" су уништили неки други људи, деведесетих година. И од тада се никада није потпуно опоравила. Рецепт за новинарство изгледа ипак постоји, само треба ноћу остати будан, погледати "Трезор" или прелистати предратне бројеве "Политике". (Драган Илић, "Време", број 1539, 2. јул 2020)

- Учесници: аутор књиге Слободан Гиша Богуновић, филозоф; саговорник Бојана Андрић

- Снимано 20.06.2019, премијерно емитовано у "Трезору" 23.06.2020; Редакција за историографију

 Уреднице: Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић, Весна Дошен,  Бојана Андрић