Медијска мрежа српске дијаспоре: Повратна карта - Звуци родног краја

Добар број наших људи у дијаспори ће, због удаљености и стране средине, имати проблем да љубав према Србији испричају. Али када је треба одиграти или отпевати – задатак је знатно решивији! О томе сведочи и нова „Повратна карта“, снимана у Београду, Паризу, Сурену и Ници.


Париски фолклорни ансамбл "Оро" прошле године је победио у Београду на Европској смотри фолклора, а нова Смотра требало је да буде одржана у Граду светлости. Наравно, отказана је због пандемије, али смо у разговору са председником Савеза српског фолклора Француске сазнали да Срби Француске нису губили време и да располажу једном од најснажнијих фолклорних сцена у Европи. Спектакуларни видео записи најбољих српских фолклораша у Паризу ће вам то потврдити.


Да ли дијаспора боље од матице познаје ризницу изворне српске музике? Уколико је, судећи по Данима српске културе, у матици би требало да се забрину! Вече посвећено књизи Проф. Др. Драгана Батавељића „Тако је стварао Драгиша Недовић“ открило нам је дело једног од наплоднијих аутора народне музике у Србији, а Оркестар Петра Гојковића, ојачан за ову прилику прваком Београдске опере Драгољубом Бајићем, приредио је концерт за памћење.


Постаје ли Азурна обала нови центар српске музике у свету и како то изгледа када се оперска певачица Сандра Мила и мајстор хармонике Драго Ђукић одлуче за пројект који изворну српску музику представља у светском руху ?

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

Аутори и водитељи Маја Мартиновић и Владан Јочић

Уредник серијала „Повратна карта“ Владан Јочић