Србија на вези

Мостарске приче: Избори 2020. и још много тога. Гост емисије је носилац заједничке српске листе "Остајте овде-Заједно за Мостар", угледни мостарски хирург др Велибор Миливојевић.

Град на Неретви одувек је спајао три нације, три вере, три културе. Одувек...до рата деведесетих. После тога, постао је подељени град између Бошњака и Хрвата, од којих је свако заузео своју страну реке. То нису два града, али тако се живи. Нови стари мост, али и сви остали мостови у овом граду још увек нису у потпуности одиграли своју суштинску улогу. А где су у целој овој причи Срби, којих је за разлику од претходна два народа (чији се број повећао), пет пута мање него пре рата?

Тачан број се и не зна. Званичнo их је око пет хиљада, незванично око осам. Већи део живи у Мостару (Федерација Босне и Херцеговине), а мањи у Источном Мостару (Реоублика Српска).

И наравно, (као и све остало у Босни и Херцеговини) ништа без међународне заједнице! Својевремено, Високи представник Педи Ешдаун 2004. године, формално је Мостару доделио статут јединственог града. Тада се ујединила градска администрација, а за добар пример ујединили су се и мостарски ватрогасци. И да иронији ове "јединствености" додамо да су заједнички и вода и ваздух.

Ако у обзир узмемо само пар ових општих информација, онда можда и не чуди податак да у овом граду избора није било пуних дванаест година. Горепоменути Педи Ешдаун, донео је Статут према којем постоји шест изборних јединица, где свака од њих даје по три члана градског већа. Али авај! Све изборне јединице немају исти број становника, чиме практично сваки глас не вреди исто. На овај Статут жалили су се чланови клуба хрватског народа, који је тада оборен пред  Уставном судом БиХ, а нови није донет.

Последњи избори избори у Мостару одржани су 2008. године, и ево "већ" након дванаест година нови су најављени за 20. децембар. И гле чуда, опет се помиње међународна заједница. Било како било, Срби су одлучили да се изборе за своје место у граду који воле и коме припадају већ вековима. Овога пута  излазе са јединственом листом "Остајте овде-Заједно за наш Мостар" коју су подржали Република Српска и Србија. Право гласа имају сви мостарски Срби, који се налазе на попису из 1991. године, где год да живе данас.

Носилац листе је угледни мостарски хирург др Велибор Миливојевић, директор болнице у Невесињу, који ће бити наш гост у студију. Он каже да очекује да ће Листу подржати и Срби Мостарци који живе тамо далеко, јер имају имају право на то-да ураде нешто за свој град где год живели, град Алексе Шантића и многих других, како у историји, тако и данас угледних Срба.

Мостарске приче не могу се испричати без мостраских Срба.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић