Медијска мрежа српске дијаспоре: Спона

У септембарском издању емисије СПОНА из Беча, уредници Вери Марјановић је саговорница Силвиа Јанковић, аустријска политичарка пореклом из Србије.

На предстојећим изборима у аустријској престоници, Силвиа је кандидаткиња Социјалдемократске партије Аустрије (СПO) за председницу 5. бечке општине Маргаретен.

Родитељи госпође Јанковић су пореклом из Смедерева, а у Бечу су се настанили почетком осамдесетих година прошлог века. Радили су напорно и вредно, како би својој ћерки, која је рођена неколико година касније, обезбедили најбоље услове за живот и школовање. Било им је важно да Силвиа искорачи из света којем су они у то време припадали, а она је умела да искористи пружену шансу. Завршила је два факултета, не признајући било какве препреке, па данас заузима високу позицију у администрацији Универзитета у Бечу.

Силвиа Јанковић је имала само двадесет година кад се учланила у Социјалдемократску партију, сматрајући да високи степен социјалне правде и бриге о грађанима, што је препознала у тој странци, одговара њеним политичким афинитетима. Кроз године је постајала препознатљива, како у политичким круговима, тако и међу грађанима, а нарочито међу женама, чијим се положајем, образовањем и правима бави у оквиру партије. Кандидатуру за место председнице многољудне општине, у којој живи велики број Бечлија са мигрантском позадином, Силвиа доживљава као велику част и одговорност. Људи са простора бивше Југославије, а нарочито из Србије, могућност да особа чије се презиме завршава на ИЋ добије ту високу позицију, сматрају историјском. Наиме, никад до сада једна политичка партија у Аустрији није некој особи нашег порекла указала такво поверење.

С обзиром на вишедеценијско присуство и бројност српске заједнице у Аустрији, крајње време је да наши људи буду видљивији и у политици. Уколико Силвиа Јанковић на изборима 11. октобра освоји довољан број гласова и постане председница 5. бечке општине, биће то свакако стимуланс и за друге младе, образоване Аустријанце нашег порекла да се политички ангажују, што би свакако обогатило иначе врло развијену мултикултуралност у овој земљи.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић