Србија на вези

Поново са Србијом на вези! Добро дошли!

"У историји дође вријеме када народу вјера постаје важнија од хљеба, када се у људима пробуде магнетне олује припадности, када страхове стрпају под кућни праг, па заједно, обједињени вјером, то осјећање претварају у слободу!"- Емир Кустурица

И баш тако, (Миловој) Црној Гори се десио народ одлучан да одбрани оно што му припада...на протестима, литијама и на крају-изборима. Сада је, како је обећано, остало да се формално правно укине спорни Закон о слободи вероисповести. У сваком случају, остаће упамћено да је на сваком окупљању, десетине хиљада људи углас певало "Не дамо светиње". Песму која је постала симбол протеклих протеста у Црној Гори написала је наша вечерашња гошћа, Драгана Мирковић, музичар, текстописац, вођа хора манастира Богородице Тројеручице у Београду и православне групе "Талита куми".

Вера је наше вишевековно постојање, наша датост. Историја је ту да нас подсети колико смо страдали само зато што смо Срби. Једно од најмонструознијих страдања нашег народа било је оно у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата. Симбол тог страдања је логор Јасеновац, за који се зна да су на најсвирепије начине убијани људи, жене и деца, али се ни данас не зна колико је њих побијено. Именом и презименом пописано је преко  80 000 жртава, али нека истраживања указују да их је било и десет пута више. Србољуб Живановић, антрополог, палеопатолог, председник Међунаронародне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, председник Фонда за истраживање геноцида и члан Словенске академије наука и умјетности, био је је члан југословенске Комисије судских антрополога која је 1964. године вршила ископавање масовних гробница у Јасеновцу. О својим сазнањима говориће у вечерашњој емисији.

И још нешто у прилог нашој култури сећања...У крагујевачком музеју "21 октобар,"  отворена је  српско јеврејска изложба- и научна конференција,"Јасеновац- право на незаборав,"која је премијерно приказана 2018.  у Уједињеним нацијама. Изложба спаја више значаних датума из историје човечанста -75 година од заврсетка Другог светског рата , ослобађања Аушвица и пробоја логораша у Јасеновцу. Причу са овог догађаја припремила је колегиница Невенка Ђелић.

И на крају, само да подсетимо...понедељком ћемо се и убудуће бавити положајем Срба у земљама окружења. Неке приче се понаваљају већ годинама, попут вечерашње, да српска деца у Гламочу (Федерација Босне и Херцеговине) ни ове године неће моћи да похађају наставу на матерњем језику иако је то Уставом загарантовано право сваком  од три конститутивна народа у Босни и Херцеговини. Прилог о томе припремио је колега Срђан Ступар из Радио телевизије Републике Српске.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић