Поглед кроз кључаоницу: Задужбине и задужбинари

Други део дводелне емисије "Поглед кроз кључаоницу: Задужбине и задужбинари", доноси нам приче о настанку неких од најстаријих зграда и задужбина у Београду, као и неким мање познатим аферама и догађајима из живота њихових знаменитих градитеља и станара.

Тако ћемо сазнати зашто и како је изграђен Конак кнегиње Љубице. Да ли су разлог његовог настанка многобројне љубавне афере кнеза Милоша које су излуђивале његову супругу Љубицу, или се ту тек ради само о његовој намери да своју власт што више приближи тада турском Београду?

Како је настало прекрасно здање Аероклуба и зашто је, везано за њега, велики писац Милош Црњански умало страдао у двобоју? Емисија доноси и занимљиве приче везане за зграду Дома омладине, некадашњег Официрског дома, у коме је своје прве перформансе изводила данас светски позната Марина Абрамовић.

Затим приче везане за Капетан Мишино здање, зграду данашњег ректората, као и настанак Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", која је изграђена захваљујући великој и тајној љубави двоје младих људи.

У емисији говори истраживач старих београдских здања новинар "Политике" Ненад Новак Стефановић.

Аутор и уредник емисије је Мирослав Карлица

Реализатор емисије је Љиљана Димитријевић