Од Перта до Београда...

Свест о Теслином српском пореклу увек је дубоко проткана у тежњама наших људи широм света да се Тесла свету представи управо као универзална личност, као, по свему посебан човек, који је самопрегорно радио за добробит читавог човечанства....

У години обележавања 160 годишњице рођења Николе Тесле, великог сина светске науке, вратили смо се питању: шта наша дијаспора у свету чини у погледу очувања лика и дела српског научника?

Упознаћете нашег Бранислава Грбовића, потпредседника Тесла форума из Перта.

Бранислав ГрбовићБранислав Грбовић

Срели смо се приликом његовог кратког боравка у Београду, а у разговору је открио да се управо на најудаљенијем континенту чувари Теслиног наслеђа залажу за преношење младим генерацијама истинских вредности научника, које су подједнако обележиле време у којем је стварао и савремену епоху.

Управо је то императив којим се руководи деловање Тесла форума из Перта. Чућемо шта су до сада урадили, како их је препознала Аустралијска јавност, колико сарађују са тамошњим институцијама, али и са српским организацијама и фондaцијама из других делова света, које негују успомену на лик и бесмртно дело нашег научника.

Бранислав Грбовић је вишестрана личност, али пре свега човек рударства. Pегионални је директор за Југоисточну Европу компаније Амек Фостер Вилер, једне од највећих светских фирми. Искрено говори и о себи, породици, одласку на континент који је за њега професионално био изазов, али једнако и велика неизвесност, о богатству рудама Косова и Метохије, о путу просперитета младих, који желе да се отисну у свет, али и о томе шта је успео, а шта није да понесе у далеку Аустралију, и шта то што га заувек чека у Србији.....

Аутор емисије мр Мирјана Раичевић Тасић