Србија на вези

У емисији, између осталог...

Дан Државности Србије прослављен је широм света, па и у САД. После прославе празника у Конгресној библиотеци у Вашингтону, одржан је и пријем у Генералном конзулату Србије у Чикагу. Присуствовали су чланови дипломатског кора, Канцеларије градоначелника Чикага , Министарства финансија округа Кук као и чланови српске заједнице. Извештава александар Жигић.

Гимназија у Бечеју била је домаћин пројекта "ЕРАЗИМУС ПЛУС" - међународне размене ученика из пет европских земаља. У фокусу је била заштита животне средине, а деца су била у прилици да боље упознају Србију. Пројекат бечејским гимназијалцима пружа и могућност даљег школовања у иностранству. Млади истраживачи Србије ове године обележавају стогодишњицу рада Међународних волонтерских кампова. Прослава ће бити организована у 90 земаља света, у преко 2000 кампова. Ово је јединствен облик волонтерског рада предвиђен за све људе добре воље, без обзира на године. Један од главних циљева је стварање контаката између учесника из иностранства и локалног становништва, чиме се доприноси бољем разумевању народа и култура, пријатељству и миру. О активностима којима ће значајна годишњица бити обележена, у емисији ће говорити Лена Таталовић - Млади истраживачи Србије, Анастасија Ђурђевић - волонтерка и Перица Одабашић - археолог.

Зимско окупљање слависта траје већ 58 година. Тема овогодишњег сусрета у Београду била је - функционисање словенских језика и књижевности у савременим условима. Једна од најистакнутијих чланица српске дијаспоре у Вићенци је и песникиња и преводилац за италијански језик Рада Рајић Ристић, члан УКС и "Академије за културу" из Сан Марина. Објавила је двадесетак књига, а са њом је у Вићенци разговарао колега Владан Ракић.

Уредник и водитељ Тања Адамовић

Реализација Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар