Србија на вези

"На вид се поштапа, на мудрост јутра светлост његовог ока плута"-стихови су награђене песме књижевника Владана Ракића "Свети Сава и Христовина".

У част српском принцу, монаху, игуману, дипломати, просветитељу, књижевнику, духовнику, првом архиепископу Српске православне цркве Светом Сави, поред многих манифестација којима данас славимо његово име и дело, одржан је и Међународни књижевни конкурс "Светосавска звона" на коме је прву награду добио наш колега и књижевник Владан Ракић. У емисији ћете чути награђену песму "Свети Сава и Христовина"

Светсавске свечаности одржавају се широм света међу нашим људима, а за вечерас издавајамо извештаје из Беча, одакле се јавља Марко Максимовић и из Будимпеште, где је наша сарадница Диана Ђурић Кондић присуствовала свечаној академији.

У Северној Македонији и Румунији, Дан Светог Саве је национални празник Срба озваничен законом. Видећемо како су школарци у Кучевишту (Северна Македонија) обележили ђачку славу, а колега Никола Лакић из Темишвара подсетиће нас на светиње које је Свети Сава градио на тлу данашње Румуније.

Од нашег госта, председника Заједничког већа општина Вуковар Срђана Јеремића, сазнаћемо како је у граду на Вуки обележен овај празник, али и после тридесет година Богојављење. Такође, разговараћемо и о другим актуелним темама које се тичу живота Срба у том делу Хрватске.

Своје виђење живота у Вуковару, пре свега међу младима, у кратком разговору са Вањом Васић, представио је један од аутора портала Срби.хр, Душан Велимировић. 

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић 

број коментара 0 Пошаљи коментар