Траг: Златно руно у долини Пека

Петар Анђелковића из Кучева, антрополог, скулптор, сликар, поборник је легенде о Златном руну на ушћу Пека у Дунав...

Наспрам те легенде која је неизвесна, сасвим је извесно да је овај заљубљеник у митове Звижда и Хомоља пронашао златно руно у својим интересовањима, својим сликама и скулптурама, контактима са људима и упућивању заинтересованих у културу, традицију и обичаје овога краја.

Ауторка Југослава Ђурица, редитељ Бојан Воркапић и сниматељ Димитрије Хаџи Николић на Хомољу
Ауторка Југослава Ђурица, редитељ Бојан Воркапић и сниматељ Димитрије Хаџи Николић на Хомољу

Заљубљеник у историју као сеоски учитељ годинама је бележио приче, прикупљао и чувао археолошки материјал за историју овог подручја. "Златно руно у долини Пека" је завичајна историја на којој је радио пет година. Књига је тешка 14 kg и 200 грама, величине 60x40 центиметара. Корице су израђене од коже, а апликације позлаћене. За Петра је сваки дан изазов у коме направи бар један уметнички потез, корак у истраживању, или дугим погледом испрати светлуцање Пека покушавајући да прозре његове тајне. И тако већ 40 година.

Припреме за испирање злата, Екипа РТС-а са Петром Анђелковићем
Припреме за испирање злата, Екипа РТС-а са Петром Анђелковићем

Пуцњима из трешњевог топа у дворишту атељеа, Анђелковић означава отварање изложбе својих уметничких остварења. Урадио је око 1.300 слика, много скулптура у камену и дрвету, обрађивао све теме из наше прошлости. Своје место у галерији имају и археолошких експоната различитих цивилизација.

Трагање за остацима бројних цивилизација

број коментара 0 Пошаљи коментар