Србија на вези

Влада Црне Горе недавно је утврдила Предлог Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница Црне Горе, којим је у потпуности прихватила смернице Венецијанске комисије и проследила га Скупштини, на чијем би дневном реду требало да буде 24. децембра. Предлог Закона рађен је неколико година, а изазвао бројна питања чији се одговори "(не) знају" већ вековима, међу којима је суштинско, свеобухватно "Чији је манастир Острог?" Хоће ли се тако нешто морати доказивати?

Из врха Србије стизале су молбе да се Закон не усвоји. Црна Гора је одговарала да јој "не требају савјети". Најновије вести сижу из Ватикана. Папа Фрања поручује: "Закон неће бити потврђен без сагласности свих верских заједница". Након тога, у року од само пар дана, премијер Црне Горе Душко Марковић борави у посети Ватикану.

Због чега је споран Закон који је изазвао реакције у Србији, Црној Гори, и Ватикану, разговараћемо са нашим вечерашњим гостима у студију, адвокатом Мирославом Мињом Николићем и економистом Махмудом Бушатлијом.

За нашу емисију говори и  Велибор Џомић подгорички је парох, доктор правних наука, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, са којим је разговарао Мирослав Карлица. 

У организацији Српског народног савјета Црне Горе, почетком децембра, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, свечаном академијом обележено је осам векова самосталности Српске православне цркве, 101 година од Подгоричке скупштине српског народа у Црној Гори и Дана уједињења Црне Горе и Србије. Догађај су пратиле колеге из Српске телевизије Црне Горе.

На недавно одржаној трибини у Српској кући у Подгорици, о положају Срба у Црној Гори, говорио је бивши дипломата некадашње Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић. Чућемо део излагања.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић 

број коментара 0 Пошаљи коментар