Странац у Србији: Украјинка Светлана Кравченко

Готово да нема куће у Неготину у којој се не чују звуци хармонике. Бар један члан је школован музичар а све чешће је у породици и друга генерација хармоникаша.

Када је пре 25 година Украјинка Светлана Кравченко добила позив од својих колега из Југославије, са којима је делила студенстке дане на Музичком конзерваторијуму у Москви, да дође и оснује одсек за хармонику у тамошњој музичкој школи, није ни слутила да ће Москву заувек заменити за Неготинску крајину.

Светлана је данас омиљена грађанка, јер је својим строгим педагошким радом руске школе произвела многе генерације Уметничке школе "Стеван Мокрањац" у врсне музичаре, али је пре свега, успела да утиче да млади заволе хармонику.

Емисија је снимљена у време 53. Мокрањчевих дана када је "Хор храма Свете Тројице", којим диригује Светлана Кравченко, наступао као и сваке године. Неготинци су врло поносни на свој хор, који их представља путујући по Србији и понегде у свету, али и због наступа на свим малим и великим светковинама које се организују у округу у добротворне сврхе за помоћ угроженим суграђанима.

Поред Неготина и села Мокрање, родног места Стевана Мокрањца, емисија је снимана и у манастиру Вратна и поред кањона реке Вратне, познатом по својим природним прерастима "Вратњанске капије".

"Није случано што сам из православне земље дошла да живим у православну земљу. Божја рука ме је довела и задржала. Веома ми значи рад у цквеном хору и на том дару сам му бескрајно захвална" - каже Светлана Кравченко.

Аутор и уредник - Ранка Јакшић
Редитељ - Ивана Стивенс

број коментара 0 Пошаљи коментар