Професионалци: Генерал Златко Рендулић - пилот, конструктор авиона

Генерал-пуковник, проф. др Златко Рендулић је легенда југословенског ваздухопловства. У каријери је летео на 47 типова авиона.

Рођен је 1920. године. Са 14 година био је моделар. После велике матуре завршио је једриличарски курс у Вршцу а, 1940. године пилотску школу Краљевског ваздухопловства. Био је припадник и партизанске авијације, а 1944. године примљен је у РАФ - Британско краљевско  ваздухопловство у бази у Либији, а затим је отишао у Совјетски савез где је завршио обуку на авиону ИЛ-2. Од 1946. године био је пробни пилот.

Златко Рендулић
Златко Рендулић

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1948. године. Постдипломске студије завршио је САД и докторирао на Београдском универзитету 1964. године. Био је предавач на високим војним школама у земљи и иностранству. Радио је и као аеродинамичар на пројекту млазног авиона Галеб.

Златко Рендулић (у средини) и Тито
Златко Рендулић (у средини) и Тито

У армији је био на високим дужностима начелника Ваздухопловно-техничког центра у Жаркову и помоћника начелника Генералштаба ЈНА за научно-истраживачки рад.

Генерал-пуковник ЈНА Златко Рендулић
Генерал-пуковник ЈНА Златко Рендулић

Редовни је члан Међународне астронаутичке академије у Паризу. Написао је много стручних радова из области аеродинамике и механике лета. Аутор је и више књига из историје авијације. И у 100. години живота активно се бави научним радом.

Аутор емисије Драган Станојевић  

број коментара 0 Пошаљи коментар