Рани радови - филм

"Рани радови" на алегоричан начин излажу причу младих учесника студентских демонстрација, јуна 1968. у Београду: три младића и девојка Југослава, супростављају се малограђанској рутини свакодневнице.

У жељи да "промене свет", надахнути текстовима младог Карла Маркса, одлазе у села и фабрике, да "пробуде свест" људи, да их охрабре у борби за еманципацију и достојанствен живот. У том боравку и раду на терену се суочавају са примитивизмом и бедом али и са сопственим ограничењима, слабостима, немоћи, љубомором. Бивају и хапшени. Рани радови Рани радови

Фрустрирани што је планирана револуција неостварена, три младића одлучују да елиминишу Југославу, сведока њихове неспособности. Пуцају у њу, прекривају је партијском заставом, пале њено тело, па од намераване акције остаје таман стуб дима који се диже у небо.

Порука на крају филма гласи:

Они који револуцију изведу тек до пола, само копају себи гроб.

Antoan de Sen Žist

Рани радови Рани радови

Припада остварењима црног таласа. Филм је од стране цензуре одобрен за јавно приказивање 8. марта 1969, а под оптужбом "узнемиравања југословенске јавности" био на судском процесу који је почео 23. јуна 1969. Филм је првобитно забрањен а тек 1982. одобрен за јавно приказивање.

Улоге: Миља Вујановић, Богдан Тирнанић, Марко Николић...

Режија: Желимир Жилник

број коментара 0 Пошаљи коментар