Око: Богдан Тањевић

О Варајићу, чуду са Босном, Сарајеву и Београду, Бодироги и Тунчерију, шансама Србије у Кини.

Пре тачно 40 година у Греноблу отпочело је златно доба југословенске клупске кошарке. Босна је, тада у финалу Купа шампиона победила најбољу европску екипу у тој деценији: италијански Варезе и отворила низ који су после наставили Цибона, Југопластика и Партизан.

У том финалу недавно преминули Жарко Варајић постигао је 45 поена и то време када још нису биле уведене "тројке". Творац Босне Богдан Тањевић у емисији Око говориће о томе како је популарни Вараја постигао тај рекорд који у ових 40 година нико није оборио али и како је од непознатих момака углавном из централне Босне и са севера Црне Горе направио најбољи тим у Европи. Тањевић ће говорити и о томе како је у Задру "открио" Дејана Бодирогу али и о данашњим асовима српске репрезентације као и о нашим изгледима на Светском првенству у Кини.

Горислав Папић
Горислав Папић

Пре тачно 40 година победом Босне у Греноблу отпочело је и златно доба Сарајева јер су непосредно након тога дошли и сребрни лав и златна палма Емира Кустурице, Олимпијске игре, врхунац популарности Бијелог дугмета, Здравка Чолића, Надреалиста. Како је дошло до креативног бума тада у Сарајеву и зашто је он немогућ данас, како му делује Београд у којем је играо пре 50 година а како цео простор бивше Југославије изгледа из Трста, који 1945. није постао наш али пет деценија касније јесте град Богдана Тањевића.

Интервју води : Горислав Папић 

број коментара 0 Пошаљи коментар