Културни центар

У фокусу вечерашњег издања емисије Културни центар јесте заступљеност националног нематеријалног културног наслеђа на Унесковој репрезентативној листи нематеријалне баштине човечанства.

На ту листу прва је уписана Крсна слава, 2014. године, затим Коло, а крајем протекле године и Певање уз гусле, што је изазвало бројне полемике. У процедури кандидатуре тренутно се налази Злакуска грнчарија. О овој теми говоре: етнолог Данијела Филиповић, етнолог-антрополог др Марко Стојановић, етнокореолог др Селена Ракочевић, етномузиколози др Димитрије Големовић и др Данка Лајић Михајловић, археолог др Биљана Ђорђевић. Снежана Богдановић Снежана Богдановић

У рубрици Ретровизија биће речи о првој српској школованој фотографкињи Мари Росандић, о књизи прича "Унутрашње двориште" Горана Петровића, о београској пијанисткињи, певачици и аутору, Катарини Пејак, чији се албум нашао на првом месту листе Рутс Мјузик Рипорта у Тенесију. Биће речи и о београдском гостовању представе ХНК из Ријеке "Председнице", али и о томе да је приметно како се у филмској индустрији замењују мушке и женске улоге, у корист женске доминације

У Културном центру говориће се о феномену мејкерс културе, двадесетогодишњици од настанка чувене филмске трилогије Матрикс, као и о три деценије Битеф театра.

На Танку линију стала је глумица Снежана Богдановић.

Гост недеље је новинар и публициста Теофил Панчић.

Теофил Панчић Теофил Панчић

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорни уредник Редакције за културу и уметности и уредник емисије: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Александар Жикић, Александар С. Јанковић, Марија Ненезић, Христина Василијевић, Јасмина Мијић, Јелена Виденовић.
Водитељ: Жељко Максимовић
Монтажер: Горан Мијић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар