Медијска мрежа српске дијасппоре: СПОНА

Тим емисије СПОНА из Беча, уреднице Вере Марјановић, насликао је ТВ портрет Илије Маринковића, у свету чувеног виолинисте.

Кроз генерације, у породици његовог оца Радета сви су свирали виолину, а Илија је инструмент први пут узео у руке са пет и по година. Одмах је кренуо у музичку школу „Јосип Славенски“ и проглашен за чудо од детета, чему у прилог говори податак да је само шест месеци касније на Коларцу са Београдском филхармонијом свирао свој први солистички концерт.

Једном приликом чула га је Нада Ахуђа, Бечлијка пореклом из Београда, па му је, фасцинирана његовим талентом, заказала термин код чувеног професора Михаела Фришеншлагера на Факултету за музику Универзитета у Бечу. Осмогодишњи Илија се на аудицији појавио без треме, а професор је изјавио да се такав таленат рађа једном у сто година.

На студије у Бечу малени дечак је уписан са напуњених девет година. Наступао је широм света у најпознатијим салама, освајао награде на такмичењима, својом музиком је свуда изазивао одушевљење. Генијални Илија Маринковић, ван сцене сасвим једноставан, љубазан и топао човек, помало је тужан што у родном Београду није наступао од 2004. године. Можда је време да га се сете, јер уз његово име у свету се увек помиње Србија.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић


број коментара 0 Пошаљи коментар