Милован Ђилас

Девета епизода: Пад или успон међу звезде

Епизода се бави, између осталог, анегдотама о данима Милована Ђиласа у затвору и раду на књигама у затвору, животом током робије и после робије и његовим активностима у земљи и иностранству као и периодом после Титове смрти, рецепцији у Југославији и односом власти према њему након робије.

Матија Бећковић препричава исповести Милована Ђиласа о начину настанка његових књига и преписци између жене Штефаније и сина Алексе са Милованом Ђиласом.

Јара Рибникар и Добрица Ћосић су присуствовали првом суђењу Миловану Ђиласу.

Александар Ранковић је ћутао на предлог да се Ђилас и физички уклони. Југословенске власти су покушале да га иселе из стана што је спречила Ђиласова мајка. Девета, претпоследња епизода серије Милован Ђилас такође обрађује судбину Ђиласових књига и рецепцији Ђиласових књига у СФРЈ, романа Бесудна земља, затим о две књиге о Његошу као и о Ђиласовом односу према тумачењу Његошевог дела из пера Исидоре Секулић.

Учесници: Срђан Цветковић, историчар, Београд, Милан Ристовић, историчар, Веселин Павлићевић, Матија Бећковић, Микоња Кнежевић, филозоф и теолог, Београд, Даниел Ивин, историчар, Загреб, Александар Милетић, историчар, Београд, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Мате Мештровић, историчар, САД, Загреб, Рајко Даниловић, адвокат, социолог, Београд, Вида Огњеновић, књижевница, Београд.

аутор: Ненад Милошевић
монтажа и музика: Бојан Перишић

број коментара 0 Пошаљи коментар