О, радосне вести

Поводом Божића - најрадоснијег хришћанског празника, Општеобразовна редакција Културно-образовног програма, реализовала је у Манастиру Св. архангела у Ковиљу и у цркви Св. Архангела Гаврила у Београду документарно-играну божићну емисију.

Посредством тумачења Владике јегарског Порфирија, гледаоци ће добити духовну едукацију и информацију о значају овог празника за хришћански свет и људски род уопште. Такође, сазнаће више о историјском контексту, односно догађајима који су претходили рођењу Исуса Христа, о суштини празновања другог и трећег дана Божића, који су посвећени Пресветој Богородици и првомученику архиђакону Стефану.

Посебну симболику у празновању Божића имају многи лепи обичаји који су у нашем народу посебно маштовити и дубоко укорењени. Ови обичаји су нарочито везани за Бадњи дан, Бадње вече и први дан Божића, а својом симболиком су истовремено у дивној заједници са духовношћу и са Црквом, са поруком о универзалним људским вредностима - љубави међу ближњима и међу људима уопште, милосрђу, праштању.

Свечаној атмосвери божићне емисије допринеће изузетне интерпретације духовних песама, које изводи солисткиња Ана Ристивојевић у амбијенту манастира Св. Ахангела у Ковиљу. Стихове са духовним темама у емисији говори глумица Вјера Мујовић.

Сниматељ је Васко Васовић, сниматељ тона Славиша Петровић, режија Лела Јанић.

Аутор емисије је Милица Бајић Ђого.

број коментара 0 Пошаљи коментар