Хроника Славоније, Барање и западног Срема

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику свечано је устоличен епископ далматински Никодим. Црквени обред устоличења предводио је патријарх Иринеј. Новоизабрани Епископ Никодим наследио је у Трону епископа далматинског владику Фотија који је у овој епархији био последњих осамнаест година.

У селима Вариводе и Гошић, у опшини Кистање, 28. септембра одржане су комеморације и служени парастоси за 16 српских цивила убијених након хрватске војне акције „Олуја“.

Храм светог архангела Михаила у Илоку из темеља је подигнут након 75 година, а првог октобра свечано га је осветио епископ сремски Василије.

Културна манифестација „Бранкови дани“ посвећена великом српском песнику Бранку Радичевићу ушла је у другу деценију постојања. Током три недељна дана, а на њој ће наступити бројни учесници, од деце из вртића, основних и средњих школа, преко певачких и етно-група као и гости из Србије.

По други пут, браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, јединствени извођачи древне српске и балканске музике, наступили су у Вуковару.

Фудбалски клуб Братство из Јагодњака прославио је 90. година постојања.

 

Уредник: Јадранка Јаћимовић-Иван

Монтажа: Дарко Ковач

 

број коментара 0 Пошаљи коментар