То смо ми у Аустралији: Српски Римљани

Географска удаљеност не значи ништа када је у питању размена идеја и знања. Пример за то је пројекат “Панонија” који су, управо почели заједно да реализују Сиднејски и Београдски универзитет. Пројектом је предвиђено археолошко истраживање Римског царства на локалитету Сремске Митровице.

На подручју данашње Србије , а посебно на локалитету некадашњег Сирмијума, односно Сремске Митровице, рођено је чак 18 Римских императора.

О значају предстојећих археолоских радова у Сремској Митровици, о богатом српском историјском наслеђу из трећег века, у емисији “Српски Римљани” говоре професори Сиднејског универзитета Ричард Мајлс, Ален Дин, који су и водећи археолози у пројекту “Панонија”.

Управо на дан емитовања емисије "Српски Римљани", професори Ричард Мајлс и Алан Дин биће поново гости у Српском Центру Бонириг у Сиднеју, и говориће о археолошком ископавању у првој фази на локалитету Сирмиум у Сремској Митровици. Како тврде, у питању су задивљујућа открића која потврђују да је реч о једном од најзначајнијих археолоских пројеката у свету.

Аутор емисије је Драган Царан, уредник серијала Медијска мрежа српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић.

број коментара 0 Пошаљи коментар