Математичка гимназија - 50 година

Идеју о Математичкој гимназији покренула је шездесетих година група математичара, физичара и педагога, а носилац идеје и реализације пројекта био је академик Војин Дајовић, професор тадашњег Природно-математичког факултета.

Основни узор била је специјализована школа коју је покренуо један од највећих светских математичара двадесетог века, Андреј Николајевич Колмогоров, под покровитељством Московског државног универзитета Ломоносов.

Скупштина града Београда је одлуку о отварању Математичке гимназије коначно донела 17. маја 1966. године, "да окупља и образује у посебним условима младе таленте у области математике и природних наука". Гимназија је рад започела као трогодишња средња школа, тек 19. септембра, јер се првих 56 ученика за три одељења другог разреда накупило тек после три конкурса.

Наредне школске године уписана су четири одељења са 80 ученика, и школа се уселила у своју садашњу зграду. Школа се налази у згради која је задужбина Персе и Ристе Миленковић, саграђена 1929. по пројекту Владимира Поповића. Данас после педесет година школа има статус школе од посебног националног значаја и представља храм знања младих талената.

Уредник: Тања Чанић Млађеновић

број коментара 0 Пошаљи коментар