ТВ минијатуре: Симфонија облика

Два самоука српска вајара. Један је председник Јесењег париског салона и његов уметнички атеље у Паризу је под заштитом државе. Други је добитник Палме у Кану на манифестацији Artistes du Monde, као најталентованији вајар по мишљењу жирија на челу са Пикасовом унуком Марином.

Рашко Маринковић је у уџбеницима француске историје уметности 20. века познат као скулптор РАСКО. Рођен је у Чачку. Већ четири деценије живи и ради у Паризу где у центру града светлости има свој атеље који је под заштитом државе.

Василије Васа Стојановић је скулптор и сликар, рођен у Вршцу. Више од три деценије живи у Немачкој.

И Раско и Васа су самоуки уметници. Као такви, постали су елита европске и светске уметничке сцене.

Васа је у Кану 2015. на изложби Artistes du Monde, из руке Пикасове унуке, Марине Пикасо, која је покровитељка ове манифестације, добио награду за свеукупно стваралаштво. Један је од најпопуларнијих уметника на уметничким салонима на европском и америчком тлу.

Раско је председник Јесењег париског салона 2015. Са горчином говори о томе да међу 7 хиљада пријава за ову престижну уметничку манифестацију није било уметника из Србије. А каже да би поред њега, млади уметници из Србије, сигурно добили своје место на најстаријем уметничком салону у граду светлости.

Раскова друга љубав је рокенрол. Припада легендарној чачанској школи рок гитариста с краја педесетих и шездесетих година 20. века. Први је гитариста групе „Смак". И данас са уживањем свира.

Аутор и уредник Мирјана Николић

број коментара 0 Пошаљи коментар