Трезор

На данашњи дан 2007 умро Гаврило Азиновић, (Лесковац, 13. 06. 1938 - Београд, 03. 11. 2007)

Гавра Азиновић је филмски и ТВ продуцент РТС-а, оснивач и директор Међународни Фестивал туристичког, еколошког, спортског и кулинарског филма - МЕФЕСТ (први одржан 1993). Азиновић је завршио ФДУ, на Катедри за филмску и ТВ продукцију. Највећи део радног века провео је на Радио-телевизији Београд, као продуцент и директор документарних и играних серија. Радио је и на филму, као директор филма и редитељ документарних филмова. Након смрти, постхумно је добио "Награду за каријеру", током Фестивала Итенераријум фидеи, у Лецеу, Италија, крајем новембра 2007. године. Гаврило Азиновић преминуо два месеца након затварање 15. Фестивала, а од 2008. главна награда Фестивала носи његово име.

Реч колеге и пријатеља - Милена Ненадовић Стојићевић је дугогодишњи продуцент Телевизије Београд, проф. ТВ продукције, директор БЕЛЕФ-а од 2003. до 2009.  продуцент и менаџер значајних манифестација у бившој Југославији и у Србији. И као дугогодишњи колега и као пријатељ, Милена говори о Гаври Азиновићу највише из времена њиховог заједничког рада у  Телевизији Београд.
* Планирано снимање 28.10.2011. Редакција за историографију.

Милан Ајваз - из серије Глумци. Милан Ајваз прича своју животну причу у родној кући, коју је понудио управнику Зрењанинског позоришта Сави Дамјановићу и просветном раднику Милутину Карашеву да у њој створе Позориште паора. Емисија је снимана на крајњем северу Баната, у Крстуру, родном селу Милана Ајваза. Милан Ајваз (1897-1980) као дечак гледао је  представе путујућих позоришних дружина које су долазиле на гостовање у варош и тада се још определио за свој животни позив. Глумачко-балетску школу у Београду похађа од 1921 до 1924. и убрзо постаје редован члан Народног позоришта у Београду, где је одиграо више од 100 улога. Играо је поред великих глумаца Илијом Станојевићем, Жанком Стокић, Добрицом Милутиновићем и другим. Више десетина улога одиграо је затим у Осијечком позоришту, Хрватском народном казалишту, Народном позоришту у Новом Саду и у Југословенском драмском где је од оснивања. Сахрањен у Алеји великана.

* Учесници: Милан Ајваз, Душан Јосим, Паја Зарић, Стеван Герић, Анђа Савић
*  Сценариста и редитељ Горан Марковић, сарадник Бранко Цвејић, сниматељ звука Урош Ковачевић, сниматељ Милан Спасић, организатор Гавра Азиновић.
* Премијерно емитовано 16.02.1973, Редакција програма из културе, уредник Зора Кораћ; реприза 13.10.2008. у "Трезору".

број коментара 0 Пошаљи коментар