Читај ми!

Енциклопедија за радознале

Рудна глава и друге приче

Рудна глава

Рано енеолитски рудник Рудна Глава код Мајданпека (5000. година пне.) је најстарији археолошки локалитет на коме су пронађени остаци пећи и радионица за прераду бакра. Истражен је 1968-1989. године у оквиру пројекта Старо рударство и металургија средишњег Балкана, који су водили др Борислав Јовановић (Археолошки институт САНУ) и Илија Јанковић (Музеј Рударства и Металургије у Бору). Само три деценије од открића, Рудна Глава је прихваћена као једна од упоришних тачака европске цивилизације.

Штитково

Село Штитково је смештено у уској долини штитастог облика, коју ствара река Тисовица, њен извор Врело и околна брда. Овде су столовали чувени кнезови Рашковићи. У центру села је црква Свете Тројице, из 1867. године. Све сачуване куће, типично су старовлашке и потичу с краја 19. века. Најстарија кућа је у центру села и грађена је 1882. год. Завод за заштиту споменика културе из Краљева је ову јединствену етно оазу означио ка културно добро од изузетног значаја..

Лозица

Манастир Лозица смештен је у самом подножју ртањских обронака, лево од пута Зајечар - Параћин, на само три километра села Кривог Вира. Манастирска црква посвећена је Св. Архангелу Гаврилу. По гробљу, смештеном иза цркве, види се, да је у питању био мушки манастир. Први пут се спомиње у турском попису 1455. године, када је у манастиру забележено присуство два духовника. Црква је моравског типа са осмостраним кубетом, зидана каменом и омалтерисана. Од 1980. године Лозица је под заштитом државе.

Етно парк Лепенски

Музеј Лепенски Вир налази се у Ђердапској клисури и удаљен је 12 км од Доњег Милановца, на путу који преко Голубца и Пожаревца води за Београд. У саставу музеја налази се етно-парк са старим сеоским кућама карактеристичним за ово подручје с краја 19 века.

Кућа у Доњој Каменици

Једно од најстаријих насеља испод Старе планине је Доња Каменица о чему сведочи црква Св Богородице из XIV века. Осим изузетно вредног храма, у селу се налази неколико кућа из XIX века које су добри показатељи умећа и осећаја за лепо у традиционалном градитељству, стога су, као значајни споменици, уврштени у Антологију народног градитељства Републичког завода за заштиту споменика културе.

Уредник и редитељ: Миодраг Зупанц

Сниматељ: Периша Ђинђић

број коментара 0 Пошаљи коментар