Читај ми!

Време телевизије

Школски програм, први део: О Језику и књижевности - 70. епизода серије "Време телевизије" почиње да сведочи о програму Школске редакције од 1987. до 1991. године.

То је један од програма са највећим угледом у Телевизији Београд по неподељеним оценама и стручне јавности, и телевизијске критике и јавних дискусија о програму. Српски језик и књижевност имали су значајно место у програму. Између осталог, биле су заступљене емисије из језика и стила, историје књижевности и теорија књижевности.

Серија Огледи из језика, више пута репризирана, има трајну вредност, а уредник је Мирјана Ђорђевић Милојковић. Циклусима о српској међуратној књижевности и послератној књижевности окончан је један од највећих и најзначајнијих подухвата Школске редакције - серија о историји српске књижевности од њених почетака у средњем веку до нашег доба. И ову серију уређује Мирјана Ђорђевић Милојковић. Из теорије књижевности емитована је серија Тумачење античких поетика. Избор текстова начинио је академик Никола Милошевић, а његов је и коментар.

Серија, ефектно и на највишем ниво, уводи у тајне античких поетика. Нарочиту пажњу изазвала је епизода Платон тоталитариста у којој је, између осталог, Никола Милошевић у тумачењу Платонове естетике упућивао на неопходност отклона тоталитаризма, идући до његових новијих испољавања. Редитељ је Милош Радовић. Двестогодишњица Вуковог рођења 1987. и сто десета годишњица Његошеве смрти 1961. године обележене су посебним серијама Вуков лексикон и Петар Петровић Његош. Уредила их је Весна Видојевић Гајовић, а редитељ је Јелена Генчић.

Школска редакција је настојала да посебним емисијама развија љубав према књизи и навику читања. У ту сврху припремана је серија Књига је да се чита. Касније је прерасла у серију Изабери своју књигу, емитовану дуг низ година. Уредник ових серија је, такође, Весна Видојевић Гајовић. Поред садржаја из српског језика, Школска редакција је континуирано настојала да прошири поље учења страних језика. Пример за то је серија Италијански језик и специјализовани курс Енглески језик за пословне људе. Ове емисије уређује Винка Матијашић. Припремају се и серије са већим амбицијама, као што је серија Из језика о језику о језицима света, индоевропској језичкој породици, словенским, романским и германским језицима, нашој језичкој прошлости и тако даље. Исте амбиције има и серија Хеленика. И ове серије уређује Винка Матијашић.

* Сведоче: Мирјана Ђорђевић Милојковић, Михајло Пантић, Милош Радовић, Весна Видојевић Гајовић, Јелена Генчић, Винка Матијашић, Љиљана Црепајац

* Сценариста др Мирослав Савићевић, уредници др Мирослав Савићевић и Весна Дошен, водитељ Мића Орловић, редитељ Никола Лоренцин

* Произведено 2005-2007, Редакција за историографију, уредник Бојана Андрић

број коментара 0 Пошаљи коментар