Нити културе: Од Осла до Београда

У оквиру серијала, који је Културно-образовни програм реализовао у сарадњи са амбасадом краљевине Норвешке, гледаоци ће видети трећу емисију циклуса "Од Осла до Београда".

Култура и економија јесу два главна покретача сарадње међу народима и државама, а поготово између српског и норвешког народа, чије везе датирају још из Другог светског рата.

Тамо где има економске сарадње, неминовно се јавља и културна сарадња, а, опет, тамо где постоје културне везе, отварају се путеви економским везама. То је управо, како кажу и саговорници у емисији, као у познатој причи о кокошки и јајету - не зна се шта је старије.

Гледаоци ће, поред осталог, чути причу докторке Зорице Митић, која је, пре две године, проглашена за странца године у Норвешкој и важи за једног од најбољих анестезиолога у тој земљи.

Још једна успешна жена у Норвешкој, Мирјана Михајловић, говориће о импозантном архитектонском подухвату, Згради опере и балета у виду глечера.

У емисији учествују и званичници обеју земаља: амбасадор краљевине Норвешке у Београду, Хакон Бланкенборг, саветник амбасаде републике у Ослу, Радиша Грујић, и професор скандинавистике на Филолошком факултету и оснивач катедре за скандинавске језике, Љубиша Рајић и други представници културног живота и економске сарадње Србије и Норвешке.

Уредник је Милица Бајић-Ђого, редитељ Марко Ковачевић, сниматељ Васко Васовић.

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 30. мај 2010, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

satelitski program

bilo bi lepo videti ove emisije i na satelitskom programu, ili ih postaviti negde na sajtu RTS-a. imate li tako nesto u planu?

srdacnan pozdrav iz CH.

(среда, 26. мај 2010, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

e da...

..i mene zanima ima li gde da pogledam te dve prve epizode,ili ih ima negde u arhivi sajta RTS...

(среда, 26. мај 2010, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

ja

imali negde na netu da pogledam prve dve epizode?