Трезор

"Реч уредника" - сценариста, уредник и новинар Веско Бутрић говори о раду на телевизији, својим првим емисијама, а посебно о овој коју је изабрао из свог опуса за приказивање у "Трезору".

* Снимано 14. маја 2010, Редакција за историографију.

Круг - једна од репортажа сценаристе Веска Бутрића која се бави темом исељавања младих са наших простора. Процењује се да је, за време владавине Слободана Милошевића, земљу напустило 700.000 људи. Према подацима из страних амбасада, тај тренд се наставља. Овај филм је проглашен за најбољу репортажу на медијском простору Србије у 2002. години, по избору жирија Удружења новинара Србије.

* Учесници: Оливера Живковић (Монтреал од 1992); Дејан-Диди Марковић (Ден Хаг, од 1998); Радован-Мића Трнавац, Њујорк (од 1981); Наташа Бербаков (Фиренца од 1991); Милан Богић (Санторини од 1995); Драгана Жаревац (Париз од 1988); Дејан Перовановић (Перт од 1997); Синиша Петковић (Ванкувер од 1995); Михаило Паре (Лимасол, од 1992).

* Сценарио Веско Бутрић; сниматељ Драган Радосављевић; сниматељи звука Александар Арнаутовић, Драган Зороски; монтажер Александар Андријевиски, Марко Драгојевић, Будимир Хрњак; редитељ Слободан Симојловић.

* Произведено маја 2002, Програм за инострансво, уредник Весна Нешовић.

Сећање - Драгослав Андрић, књижевник, драматург, преводилац, лексикограф и публициста. Рођен је у Чачку, 10. октобра 1923, умро у Београду, 27. маја 2005. године.

Полиглота и неуморни прегалац изузетног талента, Андрић је оставио огроман преводилачки опус. Са француског, енглеског, руског и немачког језика превео је више од 130 књига поезије, прозе и позоришних комада.

Издвајамо његову шестотомну Антологију светске поезије, у којој је препевао ремек-дела кинеске, јапанске, енглеске, савремене америчке, канадске и поезије америчких Црнаца. Аутор је култних и радо читаних дела: Двосмерни речник српског жаргона, Сваштара, уџбеник нонсенса, антологија рок поезије Стерео стихови.

Страствено се бавио жаргоном, а својим космополитиским духом помицао је језичке границе, не пристајући на ограничења. Добитник је Вукове награде и награде "Милош Ђурић".

* Произведено 2010, Редакција за историографију.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 23. јан 2015, 00:04) - Veki [нерегистровани]

Emisija Krug

Postovani,

da li je i gde moguce videti ovu nagradjivanu reportazu Krug iz 2002. godine. iz serijala Trezor.
Jako me zanima jer se bavi tematikom iseljavanja 90.-ih, koja je uvek aktuelna.
Mozda je moguce postaviti istu na You Tube kanalu, ukoliko je neko ima snimljenu.

Zahvaljujem unapred.

Pozdrav,

Veki